Παγκόσμια ημέρα φυσικοθεραπείας

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας
Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (MfH)

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας καθιερώθηκε το 1996 από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία ( WCPT ) και αποφασίστηκε να είναι στις 8 Σεπτεμβρίου την ημερομηνία ίδρυσης της. Από τότε η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις δυνατότητες της φυσικοθεραπείας.

Κάθε χρόνο η Συνομοσπονδία αποφασίζει το θέμα που θα έχει η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας. Το 2018 το θέμα ήταν η Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία.

Κατάθλιψη

Αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του ασθενή (κατάθλιψη , σχιζοφρένεια ) και στις ψυχοσωματικές παθήσεις ( αυχενικό σύνδρομο , μυαλγίες ). Μην ξεχνάμε ότι μια χρόνια πάθηση μπορεί να προσθέσει και ψυχολογικό πρόβλημα.

Φέτος το 2019 , ως συνέχεια του 2018, το θέμα είναι ο χρόνιος πόνος.

Τι είναι χρόνιος πόνος;

Είναι ο πόνος που επιμένει να υφίσταται πέρα από τη φυσιολογική περίοδο επούλωσης και ως εκ τούτου στερείται της προειδοποιητικής λειτουργίας της αίσθησης του πόνου .

Χρόνιος πόνος
Ο χρόνιος πόνος δεν έχει βιολογική σημασία μιας και δεν αποτελεί απειλή βλάβης των ιστών. Μπορεί να θεωρηθεί ως κατάσταση νόσου. Συνήθως ο πόνος θεωρείται χρόνιος όταν διαρκεί για περισσότερο από 6 μήνες. Παγκοσμίως η οσφυαλγία είναι η συχνότερη χρόνια πάθηση. Είναι μια συχνή κατάσταση που επηρεάζει το 20% των ανθρώπων παγκοσμίως και αποτελεί το 15% με 20% των επισκέψεων σε ιατρούς. Ο παρατεταμένος οξύς πόνος δεν είναι χρόνιος πόνος  μιας και ο οξύς πόνος είναι σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης κατάστασης και έχει μικρότερη διάρκεια.

Χρόνιος πόνος – οι 7 μύθοι

Μύθος # 1
Με μια μαγνητική τομογραφία / ακτινογραφία θα έχω διάγνωση; Λάθος

Παρόλο που μια μαγνητική τομογραφία / ακτινογραφία μπορεί ορισμένες φορές να φανεί χρήσιμη , ευρήματα όπως ο εκφυλισμός του δίσκου , η αρθρίτιδα , η προβολή δίσκου , είναι συνηθισμένες και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν πόνο και δεν είναι απαραίτητα αυτή η αιτία του πόνου.

Μύθος # 2
Εάν πονάει προκαλώ ζημιά; Λάθος

Το επίπεδο του πόνου που βιώνει κανείς, αποτελεί μη επαρκές κριτήριο αξιολόγησης ενός τραυματισμού ή βλάβης των ιστών. Ακόμα και αν μια δραστηριότητα προκαλεί πόνο, αυτό δεν αποτελεί ακριβή ένδειξη για το ότι δημιουργεί και ζημιά. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει δημιουργώντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ώστε να κινείστε με ασφάλεια.

Μύθος # 3
Το να σκύβω και να σηκώνομαι θα χειροτερεύσει τον πόνο στη μέση μου; Λάθος

Μπορεί το να σκύβετε και να σηκώνεστε να σας προκαλεί πόνο στη μέση , αλλά η βελτίωση της κινητικότητας σας και η ενδυνάμωση σας ώστε να μπορείτε να σκύβετε και να σηκώνεστε είναι πολύ σημαντικό. Πολλά είδη ασκήσεων , συμπεριλαμβανομένων και των ασκήσεων με βάρη μπορεί να επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Μύθος # 4
Ο πόνος μου και η περιορισμένη λειτουργικότητα σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να κάνω; Λάθος

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν απαισιόδοξα και με αρνητισμό τον πόνο, παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο μιας διαρκούς αποφυγής, πόνου και αναπηρίας. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του πόνου, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ασκήσεις ώστε να σπάσει αυτό τον κύκλο και να ελαττώσει τον πόνο.

Μύθος # 5
Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη μου ευκαιρία βελτίωσης; Λάθος

Οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι επεμβατικές διαδικασίες διαδραματίζουν πολύ περιορισμένο ρόλο, αν όχι και καθόλου, στη αντιμετώπιση του πόνου. Μόνο το 1% - 5% των περιπτώσεων πόνου στην μέση, προκαλείται εξαιτίας σοβαρής ασθένειας ή τραυματισμού.

Μύθος # 6
Θα πρέπει να παραμείνω στο κρεβάτι και να ξεκουραστώ; Λάθος

Η επιστροφή στην δουλειά και σε σωματικές δραστηριότητες είναι πολύ καλύτερο για την αποθεραπεία και την αποφυγή της υποτροπής από το να παραμείνετε στο κρεβάτι. Η ακινησία και η ανάπαυση στο κρεβάτι για περισσότερες από δύο ημέρες δεν έχει αποδειχτεί ποτέ ότι είχε ωφέλεια.

Μύθος # 7
Ισχυρά παυσίπονα (οπιοειδή) θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου μου; Λάθος

Λύσεις που επικεντρώνονται στα οπιοειδή για την αντιμετώπιση του πόνου, απλά υποκρύπτουν τα σωματικά προβλήματα και καθυστερούν ή παρεμποδίζουν την αποκατάσταση και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα ή ακόμη και θανατηφόρα.

Αλήθεια
Η θεραπευτική άσκηση περιλαμβάνεται πάντα στις οδηγίες για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Ρωτήστε τον φυσικοθεραπευτή σας, τον ειδικό εμπειρογνώμονα


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Αποκτώντας τον έλεγχο του πόνου

Οι φυσικοθεραπευτές συνεργάζονται μαζί σας ώστε να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τον έλεγχο του πόνου σας, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα όπως είναι η εκπαίδευση απέναντι στον πόνο, στρατηγικές αντιμετώπισης, επίλυση προβλημάτων, δραστηριότητες ρυθμού προπόνησης, υγιεινή ύπνου και χαλάρωση.

Ερμηνεύοντας τον πόνο

  • Ασθενείς με αρνητική αντίληψη σχετικά με τον πόνο τους, αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα έντασης πόνου και αναπηρίας.
  • Άτομα με θετική αντίληψη αναφορικά με τον πόνο παρουσιάζουν συμπεριφορά που επηρεάζει θετικά την πρόγνωση.
  • Άτομα με μυοσκελετικό πόνο συχνά αισθάνονται το σώμα τους ως μια εύθραυστη ή ευάλωτη δομή που εύκολα θα τραυματιστεί ξανά.
  • Τα άτομα εκείνα που αποδίδουν τον πόνο τους σε κάποια δομική αιτία είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα αναπηρίας με μικρές προσδοκίες ανάκαμψης.

Οι φυσικοθεραπευτές θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς ο πόνος λειτουργεί ως ένα ενσωματωμένο σύστημα συναγερμού το οποίο στην περίπτωση του χρόνιου πόνου συχνά ενεργοποιείται πολύ πιο εύκολα.

Θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον φόβο σας απέναντι στον πόνο και να διερευνήσετε μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μέσω της συμμετοχής σας σε δραστηριότητες που αποφεύγατε οι οποίες προκαλούν πόνο ή σας φοβίζουν ώστε να ανακτήσετε ξανά τον έλεγχο.

Κατανόηση και απόκτηση του ελέγχου:

  • Κάθε καθημερινή μας δραστηριότητα είναι σημαντική (συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της διατροφής και του ύπνου).
  • Όλες οι δραστηριότητες είναι καλές - η διασκέδαση είναι η καλύτερη!
  • Μπορώ να εμπιστευτώ το σώμα μου.
  • Αν πονάει ηρέμησε, πάρε αναπνοές και κινήσου φυσιολογικά.
  • Η κίνηση κάνει το σώμα μου δυνατό και υγιές.
  • Είναι ασφαλές να σκύβω και να κινούμαι.
  • Αν ο πόνος μου παρουσιάσει κάποια έξαρση, ο φυσικοθεραπευτής μου με έχει καθοδηγήσει κατάλληλα ώστε να το διαχειριστώ.
  • Ο πόνος μου δεν ασκεί πλέον τον πλήρη έλεγχο πάνω μου. Μπορώ ξανά να συμμετάσχω στις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής.

Η θεραπευτική άσκηση περιλαμβάνεται πάντα στις οδηγίες για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Ρωτήστε τον φυσικοθεραπευτή σας, τον ειδικό εμπειρογνώμονα


Θέλεις να μαθαίνεις τα νέα κατευθείαν στο email σου;

Γίνε συνδρομητής
[mc4wp_form id="3601"]


Αρθρίτιδα

Αρθρίτιδα

Αυχενικό σύνδρομο

Αυχενικό σύνδρομο

Σκολίωση

Σκολίωση

Αστάθεια ώμου

Αστάθεια ώμου

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.