Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Φυσικοθεραπεία στην επικονδυλίτιδα αγκώνα

Η φυσικοθεραπεία στην επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι βασική για την εξάλειψη του πόνου και επαναφορά της λειτουργικότητας του χεριού.

Τι είναι η επικονδυλίτιδα αγκώνα;       

Είναι η φλεγμονή που προσβάλει τους τένοντες των μυών του πήχη που επιτελούν την κίνηση του καρπού. Επικόνδυλος είναι η έσω και η έξω πλευρά του αγκώνα.

Η έξω (lateral epicondylitis ή tennis elbow) επικονδυλίτιδα είναι 5 φορές συχνότερη σε σχέση με την έσω (medial epicondylitis ή golfer's elbow).αγκώνα ανατομία

Μάθε περισσότερα για την επικονδυλίτιδα αγκώνα (στα αγγλικά).

Ποια είναι τα αίτια;

Παρατηρείται συνήθως σε άτομα που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες ή αθλήματα. Πολλές φορές όμως και οι δουλείες του σπιτιού ή πολύωρη χρήση ποντικιού στον υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει επικονδυλίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

·        Πόνος τοπικά ή και περιφερικά ή και πόνος στην παλάμη.

·        Μερική ή πλήρης αδυναμία λαβής


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με ψηλάφηση του επώδυνου σημείου όπου υπάρχει ευαισθησία καθώς γίνεται και έλεγχος για τη δύναμη της λαβής ή κάποιας απλής κίνησης του χεριού.

αγκώνα μαγνητική τομογραφία

Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία στην επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Ο σκοπός της φυσικοθεραπείας στην επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι η μείωση του πόνου και η ανάκτηση της κινητικότητας του χεριού. Σημαντικό είναι στην αρχή ο ασθενής να εκπαιδευτεί  στην προφύλαξη της άρθρωσης του αγκώνα. Εάν καταπονείται συνεχόμενα η άρθρωση ίσως χρειαστεί νάρθηκας επικονδυλίτιδας κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι ο πόνος της επικονδυλίτιδας διαχέεται. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζονται και άλλες λειτουργίες του άνω άκρου όπως για παράδειγμα η νευρολογική (κινητική και αισθητική). Για αυτό το λόγο η φυσικοθεραπεία στην επικονδυλίτιδα αγκώνα δεν επικεντρώνεται μόνο σε ένα σημείο αλλά σε όλο το άνω άκρο.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης δίνονται και οι αντίστοιχες διατατικές και ενδυνάμωσης ασκήσεις. Ασκήσεις/διατάσεις ρουτίνας επίσης στο χώρο εργασίας αλλά και για το σπίτι οι οποίες συντηρούν τα οφέλη της φυσικοθεραπείας.       

Στο φυσικοθεραπευτήριο η επικονδυλίτιδα αγκώνα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :

·        εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR για τη μείωση του πόνου ,

·        manual therapy για τη μείωση της φλεγμονής και αύξηση της ελαστικότητας ,

·        trigger point για τη διάταση του μυός ,

·        κινητοποίηση αγκώνα και καρπού ,

·        κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών ,

·        kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης ,

·        θεραπευτική μάλαξη για τοπική χαλάρωση.

Η φυσικοθεραπεία στην επικονδυλίτιδα αγκώνα με τις κατάλληλες τεχνικές , μηχανήματα και εκπαίδευση του ασθενή μπορεί να επιφέρει και την πλήρη αποκατάσταση του άνω άκρου.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Αυχενικό σύνδρομο

Αυχενικό σύνδρομο

Κύφωση

Σκολίωση

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.