Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Φυσικοθεραπεία στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Η φυσικοθεραπεία στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με τεχνικές κινητοποίησης και ασκήσεις διατάσεων επιτυγχάνει μείωση του πόνου στον καρπό , αποκαθιστά την αισθητικότητα στην παλάμη και ενδυναμώνει τη λειτουργικότητα του χεριού.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Είναι η πάθηση κατά την οποία το νεύρο (μέσο νεύρο) ,που περνάει μέσα από τον καρπό (καρπιαίος σωλήνας) , πιέζεται. Η πάθηση αυτή επηρεάζει την παλάμη , τον αντίχειρα , τον δείκτη και το μισό του παράμεσου.

Παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες και σε αυτούς που εκτελούν επαναλαμβανόμενη χειρωνακτική εργασία όπως γραμματείς και στους κομμωτές/τριες.καρπιαίου σωλήνα συμπτώματα

Μάθε περισσότερα για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Ποια είναι τα αίτια;

·        χειρωνακτικές εργασίες , 

·        δακτυλογράφηση – παίξιμο πιάνου , 

·        επαναλαμβανόμενες κινήσεις χεριού (πλέξιμο , πριόνισμα) , 

·        εργαλεία χειρός (πιστολάκια μαλλιών , τρυπάνια) , 

·        τραυματισμός του καρπού , 

·        αρθρίτιδα , 

·        σακχαρώδης διαβήτης , 

·        εγκυμοσύνη (λόγω του οιδήματος , κατακράτηση υγρών).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

·        Πόνος

·        Μούδιασμα

·        Οίδημα

·        Αδυναμία


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση μπορεί να γίνει από ορθοπεδικό ή νευρολόγο. Επιπροσθέτως ο νευρολόγος έχει τη δυνατότητα ηλεκτρομυογραφήματος κάτι που επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο τη διάγνωση.

Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η φυσικοθεραπεία στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα καλείται να διαχειριστεί τα συμπτώματα του και ταυτόχρονα να δώσει λύσεις σε θέματα εργονομίας.

Η φυσιοθεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από την βαρύτητα της πάθησης αλλά και αν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση του χεριού. Γεγονός είναι ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή θεραπείας είτε χειρουργηθεί ο ασθενής είτε όχι.

Σε περίπτωση έντονου και συνεχόμενου πόνου με πλήρη αδυναμία κίνησης τότε το χειρουργείο είναι μια καλή επιλογή. Μετά το χειρουργείο η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας του χεριού.

Σε ηπιότερη κατάσταση η φυσικοθεραπεία στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επιτυγχάνει πολύ θετικά αποτελέσματα. Μειώνει την αίσθηση του πόνου , διατείνει τους μύες , βελτιώνει την αγωγιμότητα του νεύρου και αποκαθιστά την λειτουργικότητα του χεριού. Γι’ αυτό το λόγο σχεδιάζεται εξατομικευμένο ασκησιολόγιο που θα επαναφέρει το χέρι στη λειτουργική του κατάσταση.

Η εργονομία του χώρου εργασίας ή ο τρόπος εκτέλεσης κάποιων κινήσεων του χεριού είναι επίσης βασικά σημεία στα οποία ο ασθενής θα πρέπει να εκπαιδευτεί για να προφυλάξει τα χέρια του. Η χρήση νάρθηκα είναι επίσης θεμιτή.

Στο φυσικοθεραπευτήριο το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :

·        εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR για τη μείωση του πόνου και την ενδυνάμωση του χεριού ,

·        manual therapy για τη μείωση της φλεγμονής και αύξηση της ελαστικότητας ,

·        trigger point για τη διάταση του μυός ,

·        κινητοποίηση αγκώνα και καρπού ,

·        κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών ,

·        kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης ,

·        χειρομάλαξη (μασαζ) για την τοπική χαλάρωση.

Η φυσικοθεραπεία στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με τις μεθόδους αποκατάστασης και την κατάλληλη εκπαίδευση του ασθενή επιτυγχάνει πλήρη λειτουργικότητα και μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής της πάθησης.

Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Επικονδυλίτιδα

Αυχενικό σύνδρομο

Αυχενικό σύνδρομο

Σκολίωση

Σκολίωση

Κατάγματα

Κατάγματα

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.