Βελονισμός - Ξηρά βελόνα

Βελονισμός και Ξηρά βελόνα - η μοναδική τους ομοιότητα είναι ότι και οι δυο τεχνικές χρησιμοποιούν βελόνες αλλά έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Προς το παρών υπάρχουν δυο μεγάλες σχολές - ο Κινέζικος (παραδοσιακός) και ο Δυτικός (ξηρά βελόνα).

Ας ξεκινήσουμε με τον Κινέζικο (παραδοσιακό βελονισμό).

Τι είναι ο (παραδοσιακός) βελονισμός;

Είναι ολιστική μέθοδος θεραπείας η οποία ανήκει στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.
Έχει ρίζες πάνω από 2.500 χρόνια και εξελίσσεται συνεχώς.

Πως δρα ο βελονισμός;

Παρόλο που υπάρχει εκτενής φιλοσοφία και θεωρία για το βελονισμό η βασική του αρχή στηρίζεται στη ροή της ενέργειας (qi - τσι) και τους μεσημβρινούς (γραμμή πορείας) απ’ όπου ρέει η ενέργεια αυτή στο σώμα μας.  Η γραμμή πορείας διατρέχει πολύ συγκεκριμένα σημεία / γραμμές του σώματος η οποία περιλαμβάνει επίσης πολύ συγκεκριμένα σημεία στα οποία εφαρμόζεται εισαγωγή βελόνας. Η εισαγωγή βελόνας με τον κατάλληλο συνδυασμό σημείων επιφέρει την ισορροπία στη ροή της ενέργειας η οποία διαταράσσεται σε παθολογικές καταστάσεις . Η γνώση ανατομίας / ιατρικής δεν είναι απαραίτητη.

Σε ποιες καταστάσεις βοηθά ο βελονισμός;

Σύμφωνα με έρευνες η αποτελεσματικότητα του βελονισμού δεν έχει αποδειχθεί πλήρως αλλά ούτε και το αντίθετο.  Οι απόψεις γενικώς διίστανται.  Η δυτική ιατρική (φαρμακευτική αγωγή , χειρουργικές επεμβάσεις και τεχνολογία) δεν μπορεί να εξακριβώσει το αποτέλεσμα του βελονισμού που είναι η μείωση των συμπτωμάτων αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και η πλήρη θεραπεία.

Το 2003 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O) εξέδωσε τη λίστα με τις παθήσεις τις οποίες ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει:

…και ότι μπορεί να βοηθήσει :

Πλήρη λίστα παθήσεων όπου αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του βελονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

   Ποια είναι τα οφέλη;

  • Εάν εφαρμοστεί σωστά ο βελονισμός είναι απολύτως ακίνδυνος και αποτελεσματικός ,
  • υπάρχουν λίγες παρενέργειες (ναυτία , φόβος στη βελόνα) ,
  • μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες ,
  • όταν δεν επιτρέπονται τα φάρμακα.

Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Η δυτική εκδοχή του βελονισμού (ξηρά βελόνα).

Η δυτική φιλοσοφία εκμεταλλεύτηκε τις βελόνες στον ερεθισμό των Σημείων Πυροδότησης (trigger points) της μυϊκής περιτονίας (συνδετικός ιστός που λειτουργεί ως κάλυμμα των μυών). Η τεχνική αυτή ονομάζεται βελονισμός Ξηράς βελόνας.

Πως δρα η Ξηρά Βελόνα;

Η δυτική φιλοσοφία είναι μακράν πιο απλή από την κινέζικη. Εισήγαγαν βελόνες στα σημεία πυροδότησης και παρατήρησαν μείωση του μυοσκελετικού / νευρολογικού πόνου. Οπότε οι βελόνες εισάγονται στο σημείο επακριβώς του πόνου καθώς και στα σημεία αντανάκλασης (τα οποία είναι συνήθως κοντά στο σημείο του πόνου). Η βελόνα προκαλεί δυναμικό (σπασμό) στο σημείο του μυός με αποτέλεσμα τον ερεθισμό του νευρικού συστήματος. Το ερέθισμα αυτό ενεργοποιεί ενδογενείς οπιοειδή τα οποία έχουν αναλγητικό αποτέλεσμα.  Η γνώση ανατομίας / ιατρικής για την εφαρμογή της Ξηράς Βελόνας είναι απαραίτητη.

Σε ποιες καταστάσεις βοηθά η Ξηρά Βελόνα ;

Σύμφωνα με έρευνες η αποτελεσματικότητα της Ξηράς Βελόνας δεν έχει αποδειχθεί πλήρως αλλά ούτε και το αντίθετο. Έχουν αναφερθεί πάντως πολύ θετικά αποτελέσματα κυρίως στα μυοσκελετικά προβλήματα.

Μυοσκελετικά προβλήματα όπως:

  • μυϊκή δυσκαμψία ,
  • μειωμένη ελαστικότητα ,
  • μειωμένο εύρος κίνησης

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας σε παθήσεις όπως :

Ενημερώσου για τα οφέλη των υπηρεσιών που παρέχονται στο φυσικοθεραπευτήριο Δημήτρης Ραφαηλίδης


Θέλεις να μαθαίνεις τα νέα κατευθείαν στο email σου;

Γίνε συνδρομητής

Μείνε ενημερωμένος
Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.