Οστεοπόρωση

Φυσικοθεραπεία στην οστεοπόρωση

Η φυσικοθεραπεία στην οστεοπόρωση μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών με ασκήσεις για την πρόληψη πτώσεων ή ανάρρωση μετά από κάταγμα.

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Είναι χρόνια πάθηση των οστών. Παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητας τους , με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.συμπτώματα

Μάθε περισσότερα για την οστεοπόρωση.

Ενημερώσου από τον Εθνικό Οργανισμό Οστεοπόρωσης (στα αγγλικά) για τις τελευταίες εξελίξεις έρευνας και αντιμετώπισης .

Ποια είναι η αιτία;

Τα ακριβή αίτια είναι άγνωστα αλλά οι παρακάτω παράγοντες συμβάλουν στην εξέλιξη της

·        Εμμηνόπαυση

·        Σακχαρώδης διαβήτης

·        Ακινησία

·        Ηλικία (άνω των 50)

·        Σωματική διάπλαση (στατιστικά συχνότερα στις αδύνατες γυναίκες)

·        Διατροφή (κρεατοφαγία)

·        Φάρμακα

·        Κληρονομικότητα

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η οστεοπόρωση γενικώς είναι ανώδυνη. Μερικές φορές μπορεί να αναφερθεί κάποιος αδύναμος πόνος στα οστά ή στους μύες. Σε περίπτωση κατάγματος , ο πόνος μπορεί να γίνει αρκετά οξύς , προκαλείται μείωση του ύψους και παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Κατάγματα οστεοπόρωσης συναντάμε συνήθως στο ισχίο , τον πήχη και στη σπονδυλική στήλη.

στάδια


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Μπορεί να διαγνωσθεί και με μια απλή ακτινογραφία μόνο που αυτή η μέθοδος έχει πλέον ξεπερασθεί!

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε ακτινογραφίες αριστερού κάτω άκρου.

ακτινογραφίαΗ διάγνωση σήμερα της οστεοπόρωσης γίνεται με την εξέταση DEXA  (Οστεοπυκνομετρία με διπλή Φωτονιακή Απορροφησιομέτρηση).

DEXA e1511661953415

Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία;

Η άσκηση έχει ζωτική σημασία για τα οστά. Οπότε είναι σαφές ότι η φυσικοθεραπεία στην οστεοπόρωση έχει αξιόλογα αποτελέσματα. Τα οστά δυναμώνουν όταν τους ασκείται βάρος (άρση βάρους ή κίνηση). Λόγου χάρη ασκήσεις με ελεύθερα βάρη και αερόβια άσκηση.

Είναι επίσης σημαντική η πρόληψη των πτώσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με γενική ή ειδική ενδυνάμωση , ασκήσεις ισορροπίας και βελτίωση στάσης σώματος.

Μην ξεχνάμε ότι η καθημερινή άσκηση μας αναζωογονεί , προφυλάσσει από τραυματισμούς και βελτιώνει τις ζωτικές μας λειτουργίες εξασφαλίζοντας μας ποιότητα ζωής.

Στο φυσικοθεραπευτήριο η οστεοπόρωση αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :

·        κινητοποίηση όλων των αρθρώσεων ,

·        τεχνική PNF για την ενδυνάμωση των μυών ,

·        ανάλυση στάσης σώματος για τον εντοπισμό ασυμμετρίας ,

·        θεραπευτική γυμναστική.

Χρήσιμη σημείωση

Στις μεγάλες ηλικίες οι πτώσεις είναι πιθανές οπότε δημιουργείται το αίσθημα φοβίας για βάδιση. Για να αποκατασταθεί το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας ο ηλικιωμένος θα πρέπει να κινητοποιηθεί με απλές ασκήσεις.
Μπορείτε να εκτυπώσετε το πρόγραμμα ασκήσεων της OTAGO το οποίο είναι πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι ενδυνάμωσης και επανεκπαίδευσης ισορροπίας.
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε και το video με το πρόγραμμα ασκήσεων OTAGO.

Μάθε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ενδυνάμωσης και επανεκπαίδευσης ισορροπίας (στα αγγλικά).
Σε περίπτωση που θα θέλατε επεξήγηση του προγράμματος ασκήσεων OTAGO μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Η φυσικοθεραπεία στην οστεοπόρωση με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης βελτιώνει την γενική φυσική κατάσταση του ατόμου , αυξάνει την σταθερότητα των κινήσεων , βελτιώνει τη στάση του σώματος με απώτερο σκοπό την αποφυγή των πτώσεων.

Κατάγματα

Κατάγματα

Κύφωση

Κύφωση

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Οσφυαλγία

Οσφυαλγία

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.