Δια χειρός θεραπεία (manual therapy)

Δια χειρός θεραπεία (manual therapy)

Τι είναι δια χειρός θεραπεία (manual therapy);

Η δια χειρός θεραπεία (manual therapy) είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ο φυσικοθεραπευτής με τα χέρια του για να διαγνώσει ή να θεραπεύσει παθολογικές αλλαγές που προκαλούν πόνο.

Η διάγνωση επέρχεται μετά από λήψη πλήρους ιστορικού και διενέργεια εξειδικευμένων δοκίμων για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Αυτό είναι απαραίτητο επειδή μια γενική διάγνωση και οι διαγνωστικές απεικονίσεις δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη φύση της πάθησης.

Η δια χειρός θεραπεία (manual therapy) περιλαμβάνει παθητικές (διενεργούνται από τον θεραπευτή) κινητοποιήσεις ή χειρισμούς στις αρθρώσεις ή στα μαλακά μόρια (πχ μύες , τένοντες).

Γιατί παθητικές;

  • επιτρέπουν τον εντοπισμό της κίνησης από τον φυσικοθεραπευτή (βρίσκει την κίνηση που θα απαλύνει τον πόνο ή θα αυξήσει την κινητικότητα) ,
  • η κίνηση δεν μπορεί να εκτελεστεί από τον ασθενή ,
  • εάν εκτελέσει ο ίδιος ο ασθενής την κίνηση τότε ενεργοποιούνται και οι γειτονικοί βοηθητικοί μηχανισμοί που θα αντισταθμίσουν την κίνηση ,
  • ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να ελέγχει την ποιότητα και το εύρος της κίνησης που προκαλεί.

Σκοπός των τεχνικών της δια χειρός θεραπεία (manual therapy) είναι ο περιορισμός του πόνου , η αύξηση της κίνησης , μείωση της φλεγμονής , πρόκληση χαλάρωσης , βελτίωση της σταθερότητας της άρθρωσης .


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Μια τέτοια τεχνική είναι η τεχνική κατά Maitland.

Η τεχνική αυτή είναι το τέλειο εργαλείο για την αρχική εκτίμηση και την μετέπειτα προσέγγιση του προβλήματος. Βασισμένη εξ’ολοκλήρου στον κλινικό συλλογισμό (χειρισμός θεραπευτή – κίνηση ασθενή) χρησιμοποιεί νευροδυναμικές τεχνικές , μυϊκές διατάσεις , ασκήσεις σταθεροποίησης και εξειδικευμένες ασκήσεις για το σπίτι.

Παρόμοια τεχνική είναι και η τεχνική κατά Mulligan.

Οι χειρισμοί σύμφωνα με τον Mulligan είναι μια διαδραστική τεχνική , δηλαδή η συμμετοχή του ασθενή είναι απαραίτητη. Όταν υπάρχει μια επώδυνη κίνηση σημαίνει ότι υπάρχει μυϊκή δυσκαμψία ή περιορισμός κίνησης στην άρθρωση. Εδώ παρεμβαίνει ο φυσικοθεραπευτής  με τους κατάλληλους χειρισμούς και την ανάλογη κίνηση του ασθενή με αποτέλεσμα την αύξηση της κινητικότητας και τη μείωση του πόνου.

Σε ποιες παθήσεις βοηθάει ;

Η δια χειρός θεραπεία (manual therapy) είναι ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία της φυσικοθεραπείας και οι μέθοδοι που προαναφέρθηκαν εφαρμόζονται με επιτυχία στο φυσικοθεραπευτήριο Δημήτρης Ραφαηλίδης.

Ενημερώσου για τα οφέλη των υπηρεσιών που παρέχονται στο φυσικοθεραπευτήριο Δημήτρης Ραφαηλίδης

Αυχενικό σύνδρομο

Αυχενικό σύνδρομο

Οσφυαλγία

Οσφυαλγία

Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Ισχιαλγία

Ισχιαλγία

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.