Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Φυσικοθεραπεία στο διάστρεμμα ποδοκνημικής

Η φυσικοθεραπεία στο διάστρεμμα ποδοκνημικής είναι απαραίτητη για την επαναφορά της λειτουργικότητας του ποδιού. Η βάδιση είναι μια λειτουργία ζωτικής σημασίας οπότε η ταχύτερη αποκατάσταση της θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Τι είναι το διάστρεμμα ποδοκνημικής;

Διάστρεμμα ή στραμπούληγμα του αστραγάλου (ποδοκνημική άρθρωση) είναι η κάκωση ή ρήξη των συνδέσμων που σταθεροποιούν τον αστράγαλο. Διακρίνεται σε ελαφρά ( 1ου βαθμού) , μερική (2ου βαθμού) και πλήρη ρήξη (3ου βαθμού). Μπορεί να συνοδεύεται και με κάταγμα οστού.ποδοκνημικής βαθμοί

Μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για το διάστρεμμα ποδοκνημικής.

Ποια είναι τα αίτια;

·        Διαστρέμματα παθαίνουν συνήθως οι αθλητές

·        οι παχύσαρκοι

·        έλλειψη σωματικής άσκησης

·        υποδήματα (πολύ ψηλά τακούνια)

·        χαλαροί σύνδεσμοι  

Στην εικόνα βλέπουμε τον τρόπο που προκαλείται το διάστρεμμα ποδοκνημικής.

ποδοκνημικής τραυματισμός

Ποια είναι τα συμπτώματα;

·        Οίδημα (πρήξιμο)

·        Πόνος

·        Αστάθεια - δυσκαμψία

·        Αιμάτωμα

·        Δυσκολία βάδισης


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Λαμβάνοντας το ιστορικό τραυματισμού η κλινική εξέταση περιλαμβάνει ψηλάφηση και έλεγχο εύρους κίνησης. Σε περίπτωση υποψίας κατάγματος λαμβάνεται ακτινολογικός έλεγχος ή μαγνητική τομογραφία. 

Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία στο διάστρεμμα ποδοκνημικής;

Το διάστρεμμα όταν συμβεί για πρώτη φορά , είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί μελλοντικά στο ίδιο σημείο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σύνδεσμοι έχουν υποστεί ρήξη και αυτό επιφέρει τη χαλάρωση τους.

Η φυσικοθεραπεία στο διάστρεμμα ποδοκνημικής εφαρμόζεται για τη διαχείριση του οιδήματος (πρήξιμο) , τη μείωση του πόνου και την αποκατάσταση την βάδισης. Η άμεση παρέμβαση (οι 72 πρώτες ώρες) περιλαμβάνει κρυοθεραπεία (εφαρμογή πάγου στην περιοχή της κάκωσης) , ανάρροπη θέση για την μείωση του οιδήματος , περίδεση του αστραγάλου και ανάπαυση. Τις επόμενες ημέρες ,εάν έχει μειωθεί το οίδημα και ο ασθενής μπορεί να φορτίσει επαρκώς το πόδι, ενισχύουμε την ικανότητα ισορροπίας και βελτιώνουμε τη βάδιση.

Τελειώνοντας , αποτελεί μεγάλη αξία η εκπαίδευση του ασθενή στην ενδυνάμωση των συνδέσμων του αστραγάλου για τη διατήρηση της σταθερότητας στην άρθρωση.       

Στο φυσικοθεραπευτήριο το διάστρεμμα ποδοκνημικής αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :

·        εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR για την αύξηση του εύρους κίνησης , τη μείωση του πόνου και την ταχύτερη επούλωση των ιστών ,

·        manual therapy για να βοηθήσει στην επαναφορά της κινητικότητας των αρθρώσεων και αύξηση της ελαστικότητας ,

·        κινητοποίηση των εμπλεκομένων αρθρώσεων ,

·        κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών ,

·        kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή , για τη διευκόλυνση της κίνησης και να βοηθήσει στον περιορισμό του οιδήματος ,

·        θεραπευτική μάλαξη για τοπική χαλάρωση ,

·        θεραπευτική γυμναστική.

Η φυσικοθεραπεία στο διάστρεμμα ποδοκνημικής επιταχύνει την επαναφορά της ποδοκνημικής στη φυσιολογική της κατάσταση , σταθεροποιεί και ενδυναμώνει την άρθρωση για να την προφυλάξει από την πιθανότητα επανάληψης διαστρέμματος.

Κατάγματα

Κατάγματα

Ρήξη Αχίλλειου τένοντα

Ρήξη Αχίλλειου τένοντα

Ισχιαλγία

Ισχιαλγία

Νόσος του Παρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.