
Φυσικοθεραπεία στη ρήξη Αχίλλειου τένοντα
Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη Αχίλλειου τένοντα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας της επούλωσης , μείωση της πιθανότητας επανάληψης και διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στους ασθενείς.
Τι είναι η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα;
Ο αχίλλειος τένοντας είναι ο πιο ισχυρός και ο πιο παχύς τένοντας του ανθρωπίνου σώματος. Τον χρησιμοποιούμε σε κάθε μας βήμα. Είναι η τρίτη πιο συχνή ρήξη τένοντα στον ανθρώπινο οργανισμό (με πρώτη τη ρήξη υπερακανθίου και δεύτερη του τετρακέφαλου). Συμβαίνει συνήθως στους αθλητές , συχνότερα στους ερασιτέχνες αθλητές κυρίως οι άντρες άνω των 35-40 ετών.
Μάθε περισσότερα για τη ρήξη του Αχίλλειου τένοντα (στα αγγλικά).
Ποια είναι τα αίτια;
· Αναπηδήσεις (βόλεϋ , μπάσκετ)
· Τρέξιμο
· Άμεσο χτύπημα
· Ακατάλληλα υποδήματα
Ποια είναι τα συμπτώματα;
• αίσθηση ότι κάποιος κλώτσησε τον τένοντα την ώρα του τραυματισμού (χωρίς αυτό να έχει συμβεί) ,
• πόνο, συνήθως πολύ έντονο ,
• οίδημα πάνω από την πτέρνα ,
• αδυναμία κίνησης του ποδιού προς τα κάτω ,
• έντονη δυσκολία βάδισης ,
• αδυναμία του τραυματία να σταθεί στις μύτες των ποδιών του.
Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Κατά τη ψηλάφηση ο ορθοπεδικός θα διαπιστώσει το χαρακτηριστικό κενό που δημιουργείται στην πορεία του Αχίλλειου τένοντα. Υπάρχουν κλινικά τεστ που οριστικοποιούν τη διάγνωση, καθιστώντας τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων πολλές φορές περιττή. Παρόλα αυτά η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα.
Στην μαγνητική τομογραφία φαίνεται με το βέλος το σημείο της ρήξης του Αχίλλειου τένοντα.
Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία στη ρήξη Αχίλλειου τένοντα;
Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη Αχίλλειου τένοντα ξεκινάει όταν επιτραπεί από τον ορθοπεδικό – είτε υποβλήθηκε ο ασθενής σε χειρουργείο είτε όχι. Απαιτείται προσοχή στο πότε θα επιστρέψει ο ασθενής στις κινητικές του συνήθειες.
Αυτή η «χρονοβόρα» διαδικασία επιτρέπει την ανάπτυξη ατροφίας στο κάτω άκρο , πόνο και αδυναμία στη βάδιση. Είναι επίσης χρονοβόρα διότι οι τένοντες αιματώνονται πολύ λιγότερο και προσαρμόζονται πιο αργά στην άσκηση σε σχέση με τους μύες. Οπότε είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία για την κινητοποίηση των αρθρώσεων ολόκληρου του κάτω άκρου λόγω αδράνειας , διέγερση των μυών για τη μείωση της ατροφίας και διάταση των μυών για την απόκτηση ελαστικότητας.
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας έρχονται σε δεύτερη φάση όπου πλέον ο ασθενής μπορεί να φορτίσει το πάσχον πόδι. Ακολουθούν αερόβιες ασκήσεις στο χώρο θεραπείας ή στο σπίτι.
Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι η αποκατάσταση του αθλητή γίνεται με ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης ειδικά σχεδιασμένο για τις απαιτήσεις του αθλήματος.
Στο φυσικοθεραπευτήριο η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :
- εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR για την αύξηση του εύρους κίνησης , τη μείωση του πόνου και την ταχύτερη επούλωση των ιστών
- κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών ,
- kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης ,
- τεχνική PNF για να επαναφέρει το εύρος της κίνησης της άρθρωσης και την ενδυνάμωση των μυών ,
- χειρομάλαξη (μασαζ) για τη αύξηση της ελαστικότητας και την αποθεραπεία τραυματισμών ,
- θεραπευτική γυμναστική.
Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη του Αχίλλειου τένοντα με τις ασκήσεις κινητοποίησης και ισορροπίας θα εξασφαλίσει στον ασθενή ασφάλεια στη βάδιση και δυνατότητα επιστροφής στον αθλητισμό.
Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.