Ρήξη μηνίσκου

Φυσικοθεραπεία στη ρήξη μηνίσκου

Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη μηνίσκου με τις ασκήσεις αποκατάστασης επαναφέρει το εύρος κίνησης του γονάτου , ενδυναμώνει ολόκληρο το κάτω άκρο οπότε η βάδιση αποκτά το φυσιολογικό της ρυθμό.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Το γόνατο είναι άρθρωση και αποτελείται από τον μηρό , την κνήμη και την επιγονατίδα. Ο μηνίσκος βρίσκεται εντός του γόνατος. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους τον έσω (medial meniscus) και τον έξω (lateral meniscus). Έχουν σχήμα ημικυκλικό και ο ρόλος τους είναι να μεταβιβάζουν τα φορτία από τον μηρό στην κνήμη , σταθεροποιούν την άρθρωση και διευκολύνουν την κίνηση.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τα είδη ρήξης μηνίσκου.

μηνίσκου είδη

Μάθε περισσότερα για τη ρήξη μηνίσκου.

Ποια είναι η αιτία;

Η κίνηση που μπορεί να κάνει το γόνατο είναι το λύγισμα (κάμψη) και το τέντωμα (έκταση) , οπότε οποιαδήποτε άλλη , όπως και μια στροφική κίνηση στο γόνατο , μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη μηνίσκου

Ποια είναι τα συμπτώματα;

·        Πόνο τοπικά, ειδικά όταν είναι τεντωμένο το γόνατο

·        Οίδημα (πρήξιμο)

·        Δυσκαμψία

·        Αίσθηση αδυναμίας, κλειδώματος


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο ορθοπεδικός με ειδικά τεστ ελέγχει εάν υπάρχει ρήξη μηνίσκου. Επίσης η μαγνητική τομογραφία δείχνει με περισσότερη λεπτομέρεια την ύπαρξη βλάβης.

Στην παρακάτω μαγνητική τομογραφία βλέπουμε πως απεικονίζεται η ρήξη μηνίσκου.μηνίσκου μαγνητική τομογραφία

Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία στη ρήξη μηνίσκου;

Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη μηνίσκου μπορεί να καθορίσει εάν το γόνατο θα αποκατασταθεί χωρίς χειρουργείο. Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη μηνίσκου παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του πόνου και της κίνησης.

Σε περίπτωση συντηρητικής θεραπείας (χωρίς χειρουργείο) σχεδιάζεται πρόγραμμα αποκατάστασης σύμφωνα με τη βλάβη του γονάτου και  την κινητική ικανότητα του ασθενή για ενδυνάμωση των μυών του μηρού , την θέση της επιγονατίδας και τους μύες της κνήμης.

Σε μετεγχειρητική κατάσταση συνήθως υπάρχει οίδημα , περιορισμός της κίνησης και ίσως ζητηθεί και αποφυγή φόρτισης (πατήματος - περπάτημα) του ποδιού για μερικό χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση αυτή οι χειρισμοί και οι κινήσεις είναι πιο ήπιες.

Η φυσικοθεραπεία και τα αποτελέσματα στην ρήξη μηνίσκου με ή χωρίς χειρουργείο εξαρτώνται πολύ από την ηλικία του ατόμου και την φυσική του κατάσταση.

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι η αποκατάσταση του αθλητή γίνεται με ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης ειδικά σχεδιασμένο για τις απαιτήσεις του αθλήματος.

Στο φυσικοθεραπευτήριο η ρήξη μηνίσκου αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :

  • εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR για την αύξηση του εύρους κίνησης , τη μείωση του πόνου και την ταχύτερη επούλωση των ιστών ,
  • κινητοποίηση του γόνατος ,
  • κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών ,
  • kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης ,
  • τεχνική PNF για να επαναφέρει το εύρος της κίνησης της άρθρωσης και την ενδυνάμωση των μυών ,
  • χειρομάλαξη (μασαζ) για την αύξηση της ελαστικότητας ,
  • θεραπευτική γυμναστική.

Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη μηνίσκου είναι απαραίτητη είτε ο ασθενή είναι χειρουργημένος είτε ακολουθεί συντηρητική θεραπεία. Οι τεχνικές αποκατάστασης και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θα συμβάλουν στη θεραπεία της βάδισης.

Ρήξη χιαστού

Ρήξη χιαστού

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Οσφυαλγία

Οσφυαλγία

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.