Ρήξη χιαστού

Φυσικοθεραπεία στη ρήξη χιαστού

Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη χιαστού αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία του γονάτου , ενδυναμώνει τους μύες ολόκληρου του κάτω άκρου οπότε ο ασθενής μπορεί να περπατήσει ξανά με ασφάλεια.

Τι είναι η ρήξη χιαστού;

Οι χιαστοί βρίσκονται στην άρθρωση του γόνατος. Είναι ο πρόσθιος (Anterior cruciate ligament ή και ACL)  και ο οπίσθιος (Posterior cruciate ligament ή και PCL) χιαστός. Βασικός τους ρόλος η σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος δηλαδή δεν επιτρέπουν την μη φυσιολογική κίνηση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό. Το γόνατο αν και είναι η μεγαλύτερη και η πιο σύνθετη άρθρωση εκτελεί μόνο κάμψη (λύγισμα) και έκταση (τέντωμα). Ο πρόσθιος χιαστός αποτρέπει την κνήμη να μετατοπισθεί μπροστά σε σχέση με τον μηρό ενώ ο οπίσθιος την οπίσθια μετατόπιση. Και οι δυο τους αποτρέπουν την στροφική κίνηση στο γόνατο.χιαστού συμπτώματα

Συχνότερα τραυματίζεται ο πρόσθιος χιαστός. Ευάλωτοι σε τραυματισμούς χιαστών είναι κυρίως οι αθλητές. Η ρήξη χιαστού μερικές φορές συνοδεύεται και από ρήξη μηνίσκου.

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις χειρουργήσιμες. Εάν ο ασθενής δεν ασχολείται αρκετά με κάποιο άθλημα , δεν νιώθει μεγάλη αστάθεια και δεν δυσκολεύεται να περπατήσει τότε το γόνατο δεν είναι χειρουργήσιμο. Υπάρχουν βέβαια πάντα εξαιρέσεις.

Μάθε περισσότερα για τη ρήξη χιαστού.

Ποια είναι τα αίτια;

·        Απότομη επιβράδυνση ή αλλαγή κατεύθυνσης

·        Στροφή σώματος ενώ το πέλμα πατάει γερά στο έδαφος

·        Λανθασμένη προσγείωση μετά από άλμα

·        Άμεσο χτύπημα στο γόνατο ή σύγκρουση

Ποια είναι τα συμπτώματα;

·        Πόνος

·        Οίδημα

·        Δυσκαμψία

·        Αστάθεια στο γόνατο

·        Δυσκολία βάδισης


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Με την κλινική εξέταση από ορθοπεδικό είναι δυνατός ο διαχωρισμός ρήξης πλάγιου ή οπίσθιου χιαστού. Με τη μαγνητική τομογραφία επικυρώνεται η μορφή της παθολογίας.

Στην ακόλουθη μαγνητική τομογραφία βλέπουμε πως απεικονίζεται η ρήξη πρόσθιου χιαστού.

χιαστού μαγνητική τομογραφία

Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία στη ρήξη χιαστού;

Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη χιαστού είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία είτε γίνει χειρουργείο είτε όχι. Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη χιαστού εξαρτάται τη φύση της ρήξης και από τις κινητικές απαιτήσεις του ασθενή.

Στην οξεία φάση αντιμετωπίζουμε τον τραυματισμό με ανάρροπη θέση , πάγο , ελαστική επίδεση  και ξεκούραση.

Στη συνέχεια ξεκινάει ειδικό πρόγραμμα για ενδυνάμωση των μυών του κάτω άκρου και εκπαίδευση ισορροπίας.

Σε μετεγχειρητική κατάσταση η φυσικοθεραπεία στη ρήξη χιαστού ξεκινάει με την εντολή του χειρουργού ορθοπεδικού. Στην περίπτωση αυτή η φόρτιση και η ενδυνάμωση πραγματοποιούνται σταδιακά με μείωση του οιδήματος , αύξηση του εύρους κίνησης και ενδυνάμωση των επικείμενων μυών.

Η αποκατάσταση και στις δύο περιπτώσεις εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή , την φυσική κατάσταση του και τις απαιτήσεις του σε ενδυνάμωση. Η αποκατάσταση του αθλητή γίνεται με ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης ειδικά σχεδιασμένο με τις απαιτήσεις του αθλήματος.

Στο φυσικοθεραπευτήριο η ρήξη χιαστού αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :

  • εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR είτε σε οξεία είτε σε χρόνια φάση αυξάνοντας το εύρος κίνησης , μειώνοντας δραστικά τον πόνο και ταχύτερη επούλωση των ιστών ,
  • κινητοποίηση του γόνατος ,
  • κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών ,
  • kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης ,
  • τεχνική PNF για να επαναφέρει το εύρος της κίνησης της άρθρωσης και την ενδυνάμωση των μυών ,
  • χειρομάλαξη (μασαζ) για να αύξηση της ελαστικότητας ,
  • θεραπευτική γυμναστική.

Η φυσικοθεραπεία στη ρήξη χιαστού με ασκήσεις κινητοποίησης , ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης επαναφέρει τη φυσιολογική λειτουργία της βάδισης.

Ρήξη μηνίσκου

Ρήξη μηνίσκου

Ρήξη Αχίλλειου τένοντα

Ρήξη Αχίλλειου τένοντα

Κατάγματα

Κατάγματα

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.