Οσφυαλγία

Φυσικοθεραπεία στην οσφυαλγία

Η φυσικοθεραπεία στην οσφυαλγία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πλήρως τα συμπτώματα του πόνο της μέσης , να αυξήσει την λειτουργικότητα και να εκπαιδεύσει τον ασθενή στην προφύλαξη της σπονδυλικής του στήλης.

Τι είναι η οσφυαλγία;

Οσφυαλγία ή λουμπάγκο είναι ο πόνος που εμφανίζεται στην πλάτη χαμηλά μεταξύ του κατώτερου θώρακα και της λεκάνης. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών αλλά όλοι μας θα βιώσουμε κάποιο επεισόδιο οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

2

Μάθε περισσότερα για την οσφυαλγία.

Ποια είναι τα αίτια;

Η πιο συχνή είναι αυτή της μυοσκελετικής «μηχανικής» αιτιολογίας. Η οσφυαλγία προκαλείται από την πίεση των σπονδύλων στους μεσοσπονδύλιους δίσκους (δισκοπάθεια). Αυτή η πίεση γίνεται η αιτία να προκληθεί κήλη του δίσκου (δισκοκήλη). Η κήλη με τη σειρά της θα πιέσει τον σπονδυλικό σωλήνα και αυτό είναι που θα δώσει τον πόνο της οσφυαλγίας.

Οι αιτίες της μηχανικής βλάβης είναι:

·        Άρση βάρους

·        Εγκυμοσύνη (μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα εμπρός)

·        Παχυσαρκία

·        Κακή στάση , καθιστική ζωή/εργασία

·        Κληρονομικότητα

·        Κύφωση , σκολίωση , λόρδωση

·        Οστεοπόρωση

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Πόνος. Τοπικά ή μπορεί να αντανακλά μέχρι το γόνατο. Εάν ο πόνος επεκτείνεται έως και το πέλμα τότε η οσφυαλγία συνοδεύεται με ισχιαλγία (συμβαίνει συχνά). Εμφάνιση πόνου επίσης κατά το βήξιμο / φτέρνισμα.

·        Αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος ή μουδιάσματος

·        Μυϊκός σπασμός

·        Μερική ή πλήρη αδυναμία κίνησης.


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται από ορθοπεδικό ή νευρολόγο με τη λήψη ιστορικού και εξέταση. Σε περίπτωση πλήρης αδυναμίας κίνησης με έντονο πόνο ίσως χρειαστεί νευροχειρουργική εκτίμηση. 

Απεικονιστικός έλεγχος θα χρειαστεί όταν η οσφυαλγία είναι οξεία , επιμένει πάνω από 6 εβδομάδες , σε τραυματισμό ή οστεοπόρωση.

Στις παρακάτω μαγνητικές τομογραφίες απεικονίζεται στα αριστερά φυσιολογική σπονδυλική στήλη και στα δεξιά (στο βέλος) δείχνει μια παθολογική προβολή του δίσκου.

μαγνητική τομογραφία οσφυικής μοίρας μαγνητική τομογραφία

Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία στην οσφυαλγία;

Η φυσικοθεραπεία στην οσφυαλγία είναι η αποτελεσματικότερη συντηρητική θεραπεία για την οσφυαλγία. Με τις κατάλληλες τεχνικές κινητοποίησης αυξάνει το εύρος κίνησης των σπονδύλων. Μειώνεται ο μυϊκός σπασμός. Οι ειδικές ασκήσεις που εκτελούνται κατά τη διάρκεια αλλά και αυτές που συστήνονται για μετά το πέρας των θεραπειών θα συντηρήσουν το θετικό αποτέλεσμα. Η οσφυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση οπότε φυσικοθεραπεία και άσκηση είναι ο συνδυασμός που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής.    

Στο φυσικοθεραπευτήριο η οσφυαλγία αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :

·        εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR για τη μείωση του πόνου και για την αύξηση του εύρους κίνησης ,

·        manual therapy για τη μείωση της φλεγμονής και αύξηση του εύρους κίνησης ,

·        trigger point για την ανακούφιση από τον πόνο ,

·        κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση ,

·        kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή ,

·        τεχνική PNF για να επαναφέρει το εύρος της κίνησης της άρθρωσης , την ενδυνάμωση των μυών και την εκτέλεση της κίνησης ,

·        θεραπευτική μάλαξη για την τοπική ή γενική χαλάρωση

·        ανάλυση στάσης σώματος για τον εντοπισμό ασυμμετρίας ,

·        θεραπευτική γυμναστική.

Η φυσικοθεραπεία στην οσφυαλγία με τις θεραπευτικές τεχνικές που εφαρμόζονται , τις ασκήσεις και την κατάλληλη εκπαίδευση του ασθενή επιτυγχάνει την επιστροφή του ασθενή σε πλήρη λειτουργικότητα και εργασία.

Ισχιαλγία

Ισχιαλγία

Σκολίωση

Σκολίωση

Αυχενικό σύνδρομο

Αυχενικό σύνδρομο

Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.