
Φυσικοθεραπεία στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου
Η φυσικοθεραπεία στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου είναι η πιο αποτελεσματική συντηρητική λύση στην ανακούφιση από τον πόνο, τον περιορισμό της φλεγμονής και την ανάκτηση της κίνησης του ώμου.
Τι είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα χαρακτηρίζεται από εναπόθεση κρυστάλλων ασβεστίου γύρω και μέσα στους τένοντες του ώμου (υπερακάνθιου και υπακάνθιου τένοντα). Κοινή ονομασία της πάθησης είναι και η επασβέστωση του ώμου.
Συνήθως προσβάλει γυναίκες και εμφανίζεται μεταξύ 30 και 50 ετών. Παρατηρήθηκε ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή με διαταραχή στον θυροειδή αδένα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ασβεστοποιού τενοντίτιδας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
· Έντονος πόνος στην περιοχή του ώμου τόσο κατά την διάρκεια της κίνησης όσο και κατά την ηρεμία.
· Αδυναμία κίνησης του ώμου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Μπορείς να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα.
Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η υποψία της διάγνωσης της πάθησης τίθεται με την κλινική εξέταση, ενώ η οριστική διάγνωση τίθεται με την ακτινογραφία, όπου παρατηρούνται κρύσταλλοι ασβεστίου. Εύρημα το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί τόσο στον υπερηχογραφικό έλεγχο του ώμου, όσο και στην μαγνητική τομογραφία.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου έχει διάφορα στάδια γι’ αυτό το λόγο και η αίσθηση του πόνου διαφέρει. Ξεκινώντας η φυσικοθεραπεία στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου έχει ως απώτερο σκοπό τον περιορισμό της φλεγμονής , τη μείωση του πόνου και εκπαίδευση του ασθενή να διαχειρίζεται τον πόνο αλλά ταυτόχρονα να προστατεύει τον ώμο του. Εκπαιδεύουμε στη σωστή στάση σώματος (κεφάλι-ώμος-θώρακας) .
Στη συνέχεια θα πρέπει να κερδίσουμε εύρος κίνησης και μυϊκή δύναμη. Επιπροσθέτως εργαζόμαστε και για την ωμοπλάτη , μιας και έχει σταθεροποιητικό ρόλο στην άρθρωση του ώμου. Γι’ αυτό για την καλύτερη κινητικότητα του ώμου θα πρέπει να αυξηθεί και ο κινητικός έλεγχος της ωμοπλάτης.
Τέλος ακολουθεί η ενδυνάμωση του άνω άκρου και η ικανότητα να εκτελεί γρήγορες και δύσκολες κινήσεις.
Στο φυσικοθεραπευτήριο η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :
· εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR για να αυξήσει το εύρος κίνησης και να μειώσει δραστικά τον πόνο ,
· manual therapy για να βοηθήσει στην επαναφορά της κινητικότητας των αρθρώσεων και την αύξηση του εύρους κίνησης ,
· trigger point για τη διάταση του μυός ,
· κινητοποίηση των εκατέρωθεν αρθρώσεων ,
· κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών
· kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης
· τεχνική PNF για να επαναφέρει το εύρος της κίνησης της άρθρωσης , την ενδυνάμωση των μυών και την εκτέλεση της κίνησης
· θεραπευτική μάλαξη για τοπική χαλάρωση.
Η φυσικοθεραπεία στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου επιτυγχάνει τη μείωση της φλεγμονής , την εξάλειψη του πόνου , επαναφέρει την φυσιολογική κίνηση του άνω άκρου με απώτερο σκοπό την λειτουργικότητα του ασθενή και επανένταξη του στην καθημερινότητα
Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.