Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση - PNF

Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση - PNF

Τι είναι η Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση - PNF;

Η Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση - PNF (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation) είναι τεχνική διατάσεων που χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την μυϊκή ελαστικότητα. Η τεχνική μπορεί να  εκτελεστεί ενεργητικά από τον ασθενή/αθλητή οπότε αυτή είναι και η έννοια της ιδιοδεκτικότητας. Μπορεί να εκτελεστεί όμως και από τον φυσικοθεραπευτή παθητικά όταν η κίνηση είναι μειωμένη ή αδύνατη.

Τι επιτυγχάνουμε με την τεχνική PNF;

Ο σκοπός της τεχνικής είναι να επαναφέρει το εύρος της κίνησης της άρθρωσης , την ενδυνάμωση των μυών και την εκτέλεση της κίνησης. Έρευνες απέδειξαν ότι η τεχνική αυτή είναι η πιο αποτελεσματική στην αύξηση του εύρους κίνησης.

Μάθε περισσότερα για το πώς επηρεάζει το εύρος κίνησης και τη μυϊκή λειτουργία (στα αγγλικά).


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Σε ποιες καταστάσεις μπορεί να εφαρμοστεί;

H Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση - PNF μπορεί να εφαρμοστεί σε μυοσκελετικές , νευρολογικές παθήσεις και μετεγχειρητικές καταστάσεις.

Παθήσεις όπως :

Νευρολογικές παθήσεις :

Μυοσκελετικές παθήσεις :

Επίσης εφαρμόζεται με επιτυχία σε υγιή άτομα που αθλούνται ή αθλητές elite επιπέδου μετά από την προπόνηση είτε για ενδυνάμωση είτε για αποθεραπεία.

Ένα δείγμα της μεθόδου σε υγιή άτομο (διατάσεις κάτω άκρου των οπίσθιων μηριαίων)

Ενημερώσου για τα οφέλη των υπηρεσιών που παρέχονται στο φυσικοθεραπευτήριο Δημήτρης Ραφαηλίδης

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου

Ρήξη μηνίσκου

Ρήξη μηνίσκου

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Ισχιαλγία

Ισχιαλγία

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.