Αστάθεια ώμου

Φυσικοθεραπεία στην αστάθεια του ώμου

Η φυσικοθεραπεία στην αστάθεια του ώμου με τον κατάλληλο σχεδιασμό θεραπείας και ασκήσεων επιτυγχάνει την ενδυνάμωση του ώμου και εκπαίδευση του ασθενή στην αποφυγή υποτροπής.

Τι είναι η αστάθεια ώμου;

Η αστάθεια ώμου αλλιώς ονομάζετε και εξάρθρημα ώμου. Είναι κατάσταση κατά την οποία η κεφαλή του βραχιονίου οστού βγαίνει από την θέση της.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την αστάθεια του ώμου.

Ποια είναι η αιτία;

Μπορεί να είναι τραυματικής ή μη αιτιολογίας. Μετά το πρώτο εξάρθρημα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής ακόμη και σε μικρότερη επίδραση δύναμης, κάτι που οδηγεί στην αστάθεια.

Όταν βγαίνει εντελώς ο ώμος από την θέση του ονομάζετε εξάρθρημα, ενώ όταν η μετατόπιση είναι μερική λέγετε υπεξάρθρημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

·        Αιφνίδια έναρξη του πόνου

·        Εάν συμβεί τραυματισμός νεύρου ή αιμοφόρων αγγείων μπορεί να υπάρξουν αιμωδίες του άνω άκρου, υπαισθησίες, οίδημα ή κυάνωση.

·        Δυσκολία στην κινητικότητα του ώμου.Αστάθεια ώμου ανατομία


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της αστάθειας του ώμου βασίζεται κυρίως στην κλινική εξέταση, όπου παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας του ώμου, μετατόπιση της κεφαλής του βραχιονίου οστού και αίσθημα εξαρθρήματος που αναφέρει ο ασθενής. Τέλος  και η ακτινοδιαγνωστική απεικόνιση (ακτινογραφία) είναι βοηθητική για να τεθεί η διάγνωση.

Οι ορθοπεδικοί συνήθως πραγματοποιούν επιτόπου ανάταξη του ώμου με ειδικές τεχνικές. 

Αστάθεια ώμου ακτινογραφία

Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία στην αστάθεια του ώμου;

Η φυσικοθεραπεία στην αστάθεια του ώμου εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη τραυματισμού στην άρθρωση. Ο βαθμός της αστάθειας και η συχνότητα που εξαρθρώνεται επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο.

Εάν υπάρχει τραυματισμός τότε με τη φυσικοθεραπεία προστατεύουμε και επισπεύδουμε τη διαδικασία επούλωσης της άρθρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου , της φλεγμονής αλλά και του μυϊκού σπασμού. Στη συνέχεια για την επαναφορά της μυϊκής ισχύος εκτελούνται ασκήσεις οι οποίες θα δυναμώσουν την άρθρωση του ώμου.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τραυματισμός τότε πάλι θα λάβουμε υπόψη μας το βαθμό και τη συχνότητα της αστάθειας. Στην περίπτωση αυτή η μυϊκή ενδυνάμωση έχει τον κυρίαρχο ρόλο.   

Στο φυσικοθεραπευτήριο η αστάθεια του ώμου αντιμετωπίζεται επιτυχώς με :

·        εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR για ταχύτερη επούλωση των ιστών ,

·        manual therapy για διευκόλυνση της κίνησης ,

·        trigger point για ανακούφιση από τον πόνο ,

·        κινητοποίηση της ωμικής ζώνης ,

·        κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών ,

·        kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή και για τη διευκόλυνση της κίνησης ,

·        τεχνική PNF για να επαναφέρει το εύρος της κίνησης της άρθρωσης ,

·        θεραπευτική μάλαξη για τοπική χαλάρωση ,

·        θεραπευτική γυμναστική.

Η φυσικοθεραπεία στην αστάθεια του ώμου έχει βασικό ρόλο γιατί με τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών της αστάθειας και υποτροπής της.

Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυχενικό σύνδρομο

Αυχενικό σύνδρομο

Σκολίωση

Σκολίωση

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.