Κατάγματα

Φυσικοθεραπεία στα κατάγματα

Η φυσικοθεραπεία στα κατάγματα των οστών μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως την κινητικότητα και τη μυϊκή δύναμη του μέλους που ακινητοποιήθηκε.

Τι είναι τα κατάγματα;

Κάταγμα λέγεται η πλήρης (σπάσιμο) ή μερική (ράγισμα) λύση της συνέχειας ενός οστού. Μπορεί να προκληθεί με ένα βίαιο χτύπημα ή χωρίς όπως στην οστεοπόρωση. Επίσης μπορεί να προκληθεί και σε καταστάσεις υπερκόπωσης ή υπέρχρησης που συμβαίνει σε αθλητές.

Στην εικόνα βλέπουμε τους διάφορους τρόπους και είδη κατάγματος.

τύποι

Μάθε περισσότερα για τα κατάγματα (στα αγγλικά).

Ποια είναι τα συμπτώματα στα κατάγματα;

Τις πρώτες 48 ώρες στην περιοχή δημιουργείται αιμάτωμα , οίδημα , ερυθρότητα , πόνος και μερική ή πλήρη αδυναμία κίνησης.


Πόνος; Αδυναμία κίνησης;
Η φυσικοθεραπεία θα σε βοηθήσει !


Πώς γίνεται η διάγνωση στα κατάγματα των οστών;

Σε περίπτωση πτώσης ή έντονου χτυπήματος η επίσκεψη και η ακτινογραφία στα Εξωτερικά Ιατρεία είναι απαραίτητη.

Στην παρακάτω ακτινογραφία βλέπουμε στο (a) πρόσθια και πλάγια λήψη ενός κατάγματος του βραχιονίου οστού. Στο (b) βλέπουμε την χειρουργική αποκατάσταση του κατάγματος με εσωτερική οστεοσύνθεση (πλάκα και βίδες). Στο (c) βλέπουμε την επανεξέταση μετά από 6 μήνες η οποία είναι θετική.

ακτινογραφία

Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία στα κατάγματα των οστών;

Συνήθως τα κατάγματα αντιμετωπίζονται στα Εξωτερικά Ιατρεία από ορθοπεδικούς με ακινητοποίηση (γύψος ή νάρθηκας) ορισμένου χρόνου. Η ακινητοποίηση επιτρέπει στον ίδιο τον οργανισμό να «κολλήσει» μόνος του το οστό που υπέστη κάταγμα αλλά προκαλεί συνήθως ατροφίες , δυσκαμψίες και αυτό συνεπάγεται με μείωση της κίνησης.

Η φυσικοθεραπεία στα κατάγματα των οστών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πέρα από το σημείο και το είδος του κατάγματος σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία , η φυσική κατάσταση του ασθενή και ο βαθμός περιορισμού της κίνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι με καλή φυσική κατάσταση έχουν την καλύτερη πρόγνωση θεραπείας.

Η φυσικοθεραπεία είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τα κατάγματα των οστών. Επαναφέρει το εύρος κίνησης , επισπεύδει το χρόνο ενδυνάμωσης , επιτυγχάνει την ικανότητα κίνησης και ο ασθενής ανακτά τη λειτουργικότητα του.

Στο φυσικοθεραπευτήριο τα κατάγματα αντιμετωπίζονται επιτυχώς με :

·        εφαρμογή ενέργειας WinBack TECAR για την αύξηση του εύρους κίνησης και την ταχύτερη επούλωση των ιστών ,

·        manual therapy για την αύξηση του εύρους κίνησης ,

·        trigger point για τη διάταση του μυός ,

·        κινητοποίηση των αρθρώσεων ,

·        κινησιοθεραπεία για τη λειτουργική αποκατάσταση και ενδυνάμωση των μυών

·        kinesiotaping για να υποστηρίξει την περιοχή , για τη διευκόλυνση της κίνησης και να βοηθήσει στον περιορισμό του οιδήματος ,

·        τεχνική PNF για την ενδυνάμωση των μυών και την εκτέλεση της κίνησης ,

·        θεραπευτική μάλαξη για την αύξηση της ελαστικότητας ,

·        ανάλυση στάσης σώματος για τον εντοπισμό ασυμμετρίας ,

·        θεραπευτική γυμναστική.

Χρήσιμη σημείωση

Στις μεγάλες ηλικίες οι πτώσεις είναι πιθανές οπότε δημιουργείται το αίσθημα φοβίας για βάδιση. Για να αποκατασταθεί το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας ο ηλικιωμένος θα πρέπει να κινητοποιηθεί με απλές ασκήσεις.
Μπορείτε να εκτυπώσετε το πρόγραμμα ασκήσεων της OTAGO το οποίο είναι πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι ενδυνάμωσης και επανεκπαίδευσης ισορροπίας.
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε και το video με το πρόγραμμα ασκήσεων OTAGO.

Μάθε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ενδυνάμωσης και επανεκπαίδευσης ισορροπίας (στα αγγλικά).
Σε περίπτωση που θα θέλατε επεξήγηση του προγράμματος ασκήσεων OTAGO μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Η φυσικοθεραπεία στα κατάγματα των οστών βοηθά τον ασθενή να κινήσει και πάλι το μέλος του , να το δυναμώσει , να αισθανθεί και να επανέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις.

Οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση

Κύφωση

Κύφωση

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Διάστρεμμα ποδοκνημικής

Αστάθεια ώμου

Αστάθεια ώμου

Το περιεχόμενο του παρόντος ιστότοπου συμπεριλαμβανομένου των κείμενων , των φωτογραφιών και των εικόνων είναι για ενημερωτικό σκοπό. Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας καθώς και του internet γενικότερα δεν αντικαθιστά την εξέταση , τη διάγνωση ή τη θεραπεία από επαγγελματία υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας.